sexta-feira, 2 de dezembro de 2016

Fricassé de polvo / Fricassee of Octopus

Fricassé de polvo
(4 doses)


1kg de polvo
1 cebola grande
Alho q.b.
3 gemas de ovo
Azeite q.b.
Salsa picada q.b.
Sumo de limão a gosto
Pimenta preta a gosto
Sal q.b.


Coza o polvo em água com uma cebola. Há quem escalde primeiro o polvo para não ficar rijo. Depois de cozido verifique se precisa de sal e se necessitar tempere a seu gosto e deixe por mais um ou dois minutos no lume. Depois retire da água da cozedura e corte em bocados a seu gosto. Também há que lhe tire a pele.

Faça um refogado com a cebola, alho e o azeite, junte um pouco da água de cozer o polvo e deixe levantar fervura. Depois junte o polvo cortado a seu gosto.
Entretanto bata as gemas, junte a salsa picada, pimenta e o sumo de limão. Tire um pouco do caldo do refogado e envolva bem com as gemas. Verta na vasilha que tem o polvo. Tempere com sal (se precisar) e leve ao lume, para cozer as gemas não deixando ferver para não talhar o molho. (tomar atenção ao sal, pois o polvo tem tendência a ficar salgado)
Sirva polvilhado com mais um pouco de salsa picada.

Eu acompanho de várias maneiras. Tanto pode ser com um arroz branco como com um puré de batata ou mesmo batatas fritas. A escolha é sua.
Foto bay Mário Cerdeira


Fricassé de polvo -  Fricassee of Octopus(4 doses)

1 kg of Octopus
1 large onion
Garlic (as needed)
3 egg yolks
Olive oil (as needed)
Minced parsley (as needed)
Lemon juice to taste
Black pepper to taste
Salt (as needed)

Cook the octopus in water with an onion. There are those who first scald the octopus to keep it stiff. After cooking make sure you need salt and if you need to season it to your liking and leave it for another minute or two on the heat. Then remove from the cooking water and cut into pieces to your liking. You also have to remove your skin.
Saute with onion, garlic and olive oil, add some of the water to bake the octopus and let it boil. Then add the cut octopus to your liking.

Meanwhile beat the egg yolks, add chopped parsley, pepper and lemon juice. Take some of the broth from the broth and wrap well with the yolks. Pour into the bowl with the powder. Season with salt (if necessary) and bring to the boil, to cook the egg yolks not letting boil to not carve the sauce. (Pay attention to the salt because the octopus tends to get salty)

Serve sprinkled with a little chopped parsley
I accompany in many ways. Both can be with a white rice as with a mashed potato or even chips. It's your choice

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